Welke soorten verzekeringen kennen we en waar dienen ze voor?

In Nederland kun je bijna alles verzekeren. Een aantal verzekeringen zijn verplicht, zoals een basis zorgverzekering. Een aantal andere verzekeringen kun je vrijwillig afsluiten. Met een verzekering sluit je een overeenkomst met een verzekeraar. Zodra er iets gebeurd waar jij de verzekering voor hebt afgesloten vergoed de verzekeraar deze kosten. Bijvoorbeeld bij schade aan je auto. In ruil voor deze vergoeding betaal je premie aan de verzekeraar.

Welke soorten verzekeringen zijn er? Er zijn in het algemeen drie soorten verzekeringen te noemen voor particulieren:

– Schadeverzekeringen

– Levensverzekeringen

– Zorgverzekeringen

Schadeverzekeringen

Een schadeverzekering dekt de kosten van een schade na een voorval. Deze verzekering zorgt ervoor dat er een vergoeding wordt uitgekeerd of dat de schade in natura voldaan wordt. In dat geval ontvangt de verzekerde geen geld om schade mee te repareren, maar de schade wordt door de verzekeraar zelf verholpen. Voorbeelden van verschillende soorten schadeverzekeringen zijn: - Aansprakelijkheidsverzekering - Autoverzekering - Bestelautoverzekering - Inboedelverzekering - Opstalverzekering - Rechtsbijstandverzekering - Reisverzekering

Zorgverzekeringen

Een zorgverzekering is verplicht voor alle inwoners van Nederland. Deze verzekering vergoedt alle zorgkosten die onderdeel zijn van het door de overheid vastgestelde basispakket. Dit basispakket bestaat uit de meest voorkomende zorgkosten, zoals kosten voor de huisarts, verblijf in het ziekenhuis en GGZ. Extra zorg, zoals fysiotherapie en tandarts kan je via aanvullende verzekeringen verzekeren.

Levensverzekeringen

Levensverzekeringen zijn verzekeringen die te maken hebben met jouw leven. Je verzekert het financiële risico als je komt te overlijden of bouwt een geldbedrag op die aan het eind van de looptijd wordt uitgekeerd. Voorbeelden van levensverzekeringen zijn: - Overlijdensrisicoverzekering - Uitvaartverzekering

In uw leven kunnen zich verschillende life-events voordoen. Zoals hierboven omschreven is er een risico op overlijden. Maar ook bij leven kan je bijvoorbeeld je baan kwijtraken of ziek worden. Hiervoor kennen we verschillende oplossingen te denken aan:

Arbeidsongeschiktheidsverzekering: Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is een verzekering die je afsluit om inkomsten te hebben tijdens ziekte, als je invalide wordt of als je een ongeval krijgt. Vaak wordt deze verzekering afgesloten door zelfstandig ondernemers of bij het afsluiten van een hypothecaire lening voor een woning. Benieuwd naar de verschillende soorten arbeidsongeschiktheidsverzekeringen en de kosten ervan?

WW-verzekering: De werkloosheidsverzekering biedt een inkomen als je inkomen verliest als je onverhoopt werkloos of arbeidsongeschikt raakt. Je kunt deze verzekering alleen afsluiten als je in het bezit bent van een koopwoning. Je verzekert er namelijk je woonlasten mee.