Je bekijkt nu Meer hypotheek voor een goed geïsoleerd huis

Meer hypotheek voor een goed geïsoleerd huis

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Nieuws
  • Bericht reacties:0 Reacties

7 oktober 2023

De nieuwe richtlijnen voor hypotheken in 2024 zijn bekend, en één springt eruit: consumenten die een energiezuinige woning kopen, kunnen vanaf volgend jaar veel meer lenen dan mensen met bijvoorbeeld een huis met energielabel E. Het verschil kan oplopen tot zo’n 50.000 euro. Wat gaat dit doen met de hypotheek- en woningmarkt?

Hogere maximale hypotheek

We schreven al eerder over dit voorstel (destijds) in de maak. Als je een woning koopt die goed is geïsoleerd, label A of B, kun je bovenop je maximale hypotheek 10.000 euro extra lenen. Voor een nul-op-de-meter-woning, helemaal energieneutraal, kun je zelfs tot 50.000 extra hypotheek krijgen. Bij label E,F en G gelden zulke extra’s niet. Dit heeft alles te maken met je maandelijkse stookkosten: liggen die laag, kun je meer hypotheek betalen en andersom.

Tweedeling

De overheid wil hier natuurlijk de energietransitie mee steunen, maar of dit écht gaat helpen om zoveel mogelijk mensen zo snel mogelijk van het gas af en goed geïsoleerd te laten wonen, is nog maar de vraag. Er zal steeds duidelijkere tweedeling optreden tussen duurzame en niet duurzame woningen. Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt aan de TU Delft maakt dat in Het Parool duidelijk met een voorbeeld: Stel, de huizenprijzen stijgen licht op de woningmarkt, dan zullen de huizen met energielabel E, F en G juist in prijs dalen.

Extra lenen voor verduurzaming

Boelhouwer voorspelt dat het steeds moeilijker gaat worden om een huis met een laag energielabel te verkopen. Slecht nieuws voor de 15% huizen in Nederland met een label E, F of G. Maar kunnen kopers zo’n huis dan niet verduurzamen? De nieuwe richtlijn vanuit de overheid houdt namelijk ook in dat je, als je een woning met slecht energielabel koopt, tot 20.000 euro extra mag lenen voor verduurzamingsmaatregelen. De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie vindt dat te weinig, het extra leenbedrag moet volgens hen beginnen bij 30.000 euro.

Gelukkig zijn er, naast die 20.000 euro, verschillende voordelige leenconstructies die verduurzaming mogelijk moeten maken, bijvoorbeeld via het Warmtefonds (zonder rente) en via bepaalde (groene) hypotheekverstrekkers.

Geef een reactie